(Haber kaynağı: http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/BILIM/haber_detay.asp?PID=15&HID=5&haberID=90711)
Pirinçte insan geni kullanımı
Gen eklenen pirinçlerde 13 değişik kimyasal ilaca karşı bağışıklık
Bilim adamları, bitkilerin genetik yapısını değiştirmek için insan geni kullanmaya başladı.
İlk örnek ise Japon araştırmacıların insan karaciğerinden aldıkları genleri pirince aşılamaları sonucu oluştu.
Pirincin böcek ilacı ve endüstriyel kimyasalları sindirebilir hale gelmesi amacıyla yapılan aşılamada kullanılan gen, vücuttaki zararlı kimyasal maddeleri sindirmeye yarayan CPY2B6 kod adlı bir tür enzim üretiyor.
Genetik değişim teknolojisiyle üretilen bitkilerde bakterilerden alınan ve bitkileri ilaçlamaya dayanıklı hale getiren bir gen kullanılıyor.
Bu bitkilerin çoğu ise sadece tek bir kimyasal ilaç türüne karşı dayanıklı hale geldiği için aynı bitkinin defalarca farklı genler kullanılarak aşılanması gerekiyor.
Bu süre içinde ayrık otları ilaca karşı bağışıklık kazandıkları için ilaçlama da etkisini yitiriyor.
Değişik kimyasal ilaçlara karşı bağışıklık
Tokyo´nun kuzeyinde Tsukuba şehrindeki Ulusal Ziraibiyoloji Bilimleri Enstitüsü´ndeki araştırmacılar, insan geni eklenen pirinçlerin 13 değişik kimyasal ilaca karşı bağışıklık kazandığını keşfetti.
Değişik türde ilaçlar kullanılarak yapılan ilaçlamalarla ayrık otlarının büyümesi de engellenebiliyor.
Bilim adamları, insan geninin doğadaki kirlilikle savaşmaya da yardım edeceğini ileri sürdü.
Tavşanlardan alınan benzer bir genin bitkilere aşılanması üzerinde çalışan Purdue Üniversitesi profesörlerinden Richard Meilan ise bu tür bir aşılamaya tabi tutulan bitkilerin kirli topraktaki toksinleri temizlemeye faydalı olabileceğini iddia etti.
Bu genin pirincin yabani türlerine geçmesi durumunda ilaçlamalara karşı dayanıklı bir ayrık otu türünün oluşabileceği ihtimalinden de bahseden Meilan, bitkilere insan geni aşılanmasında etik olarak bir sakınca görmediğini de dile getirdi.
Çevreciler, hiçkimsenin kısmen insan özelliği taşıyan gıdaları tüketmek istemeyeceğini öne sürdü.
Genetik değişimi destekleyenler ise yeni varılan noktanın etik açıdan problem oluşturmayacağını ve çevresel yararlar getireceğini savundu.
Bu gelişmeden önce İngiltere Veliaht Prensi Charles´ın da aralarında bulunduğu pek çok kişi, canlılar üzerinde doğal olmayan düzenlemeler yapıldığı gerekçesiyle genetik değişim teknolojisine karşı çıkıyordu.